Het weer in Egypte

Het weer in Egypte is heel goed. Egypte heeft dan ook een woestijnklimaat. Dit houdt in dat de zomers heet zijn, en de winters heel mild. In de nacht is het in Nederland meestal zo’n 4/5 graden kouder dan de overdag. In Egypte is dit verschil altijd wel een graad of 10. Als je echt de woestijn in gaat dan kan dit verschil oplopen tot wel 20 graden. Een andere eigenschap van het woestijnklimaat is dat er bijna geen regen valt. Een logisch gevolg is dat het hele land afhankelijk is van irrigatie. Egypte heeft zelfs een ministerie van water & irrigatie. Bijkomend voordeel van dit gebrek aan regen is wel dat het erg aantrekkelijk is voor toeristen. Het is namelijk bijna altijd wel lekker weer in Egypte. Alleen in Alexandrië en omstreken valt redelijk veel regen, ga je iets zuidelijker zitten (Cairo) dan is de hoeveelheid neerslag nog geen 5% van wat er op jaarbasis in Alexandrië valt.

Het ’s zomerse weer in Egypte

De zon zorgt er voor dat het in Egypte heel warm kan worden. Minimaal 30 graden Celsius kan het worden in de zomermaanden (mei tot en met september). In de nacht wordt het dan minimaal zo’n 22 graden. Erg lekker dus, zowel ’s nachts als overdag. Dit geldt trouwens voor alles ten zuiden van Cairo, dus ook bestemmingen aan de rode zee zoals Hurghada, Marsa Alam en Sharm el Sheikh. Hier is het zeewater dan ook erg lekker, het lekkere weer in Egypte zorgt ervoor dat dit zeewater in de zomermaanden minimaal 25 graden is. Duiken en snorkelen is daarom erg lekker en leuk in de rode zee in Egypte! Ook watersport in deze regio is ideaal, onder andere vanwege de lichte wind die er vaak waait. Het werkt verkoelend en voor zeilers en surfers is dit natuurlijk ideaal!

Winterweer in Egypte

Ook in de winter is het erg lekker weer in Egypte. In Cairo kan het ’s winters in de nacht nog wel zo koud worden als 10 tot 12 graden, overdag is het dan weer lekker weer met temperaturen van 20 graden Celsius. En dan praten we over de koudste maand van Egypte: januari. Tot november en vanaf maart is het overdag weer in Egypte minimaal 25 graden, ’s nachts 10-15 graden. Je kunt dus ook van de winterzon genieten in Egypte!

Sirocco: een zuidelijke wind

De Sirocco is een bekend fenomeen in Egypte. Een overheersende wind vanuit het zuiden neemt Sahara zand mee naar het noorden. Dit saharazand kan zelfs Nederland bereiken. Je kunt vast zelf wel nagaan dat er dan in Egypte erg veel zand is. Het zorgt voor stoffige en droge weersomstandigheden. Mensen kunnen er last van krijgen, luchtwegen en ogen kunnen dus geïrriteerd raken. De sirocco is er meestal ergens in april en duurt meestal slechts 1 of 2 dagen. Het is vergelijkbaar met een kleinschalige zandstorm: al kunnen windsnelheden van boven de 120 kilometer per uur voorkomen. De komst van de sirocco is eigenlijk de enige tijd van het jaar dat het weer in Egypte wat minder goed is. De temperaturen stijgen dan sterk (± 20 graden Celsius is geen uitzondering!) in een tijdsbestek van een paar uur.

Smog in Cairo

Wat ook een klein beetje een weersomstandigheid genoemd kan worden, is de smog in Cairo. Cairo heeft namelijk erg veel last van smog. De temperatuur stijgt onder de deken van wolk, de meeste smog komt voor in de maanden oktober en november. Er worden de laatste tijd effectieve maatregelen genomen om de smog in Cairo te beperken. Het is tegenwoordig niet meer zo erg als vroeger.