Steden in Egypte

Er wonen meer dan 100 miljoen mensen in Egypte. Dat maakt het land het 14e land op aarde, gemeten in het aantal inwoners. De hoofdstad Cairo is zelfs de op een na grootste stad van Afrika (Lagos, de hoofdstad van Nigeria de grootste van Afrika), maar wel de grootste stad van het Midden-Oosten. Er zijn vier steden in Egypte met 1 miljoen inwoners of meer.

  • Cairo is de hoofdstad van Egypte en met circa 10 miljoen inwoners ook de grootste stad van Egypte. Steden uit het oude Egypte zoals Memphis, Giza en Fustat liggen vlakbij. Cairo lijdt aan een zware vorm van vervuiling. Smog is in de maanden oktober en november zeer aanwezig en de stad is gewoon ernstig vervuild. Ook het verkeer in Cairo is zeer rommelig. De verkeersregels worden niet of nauwelijks nageleefd, naar het schijnt omdat agenten de burgers niet durven aan te pakken uit angst voor de vuurwapens die sommige mensen op zak hebben. Cairo is begin 2011 ook het centrum geweest van de Arabische lente. De toenmalige president Hosni Mubarak is toen afgezet.
  • Alexandrië is de tweede stad van Egypte. De stad heeft iets meer dan 6 miljoen inwoners en ligt aan de Middellandse Zee. De haven van Alexandrië is de grootste van alle steden Egypte, de stad is tevens de grootste stad aan de Middellandse Zee. De oud-Macedonische koning Alexander de Grote heeft Alexandrië gesticht. In de Romeinse tijd was in de oudheid na Rome de belangrijkste stad. Tegenwoordig heeft de stad nog enkele oude gebouwen uit de oudheid, waaronder een aantal oud Romeinse gebouwen. Er staan ook belangrijke nieuwe gebouwen zoals de bibliotheek van Alexandrië. Deze is opgericht om iets van de oude glorie van de klassieke bibliotheek van Alexandrië te herstellen. Deze is heel lang geleden om onbekende redenen vernietigd. De in de tweede wereldoorlog belangrijke en strategische stad El Alamein ligt in de buurt.
  • Gizeh, of Giza, is de derde stad van Egypte. Iets meer dan 4 miljoen mensen wonen er in de stad die een paar kilometer ten westen ligt van de hoofdstad Cairo. Giza is bekend vanwege de drie piramides, de piramides van Gizeh. Ook de sfinx staat hier, net als ‘de grote piramide’. Gizeh is met deze kunstschatten van het oude Egypte altijd een belangrijke stad geweest. Net als in andere steden in Egypte is het verkeer in Gizeh erg chaotisch.
  • Shubra El-Kheima is eigenlijk een voormalige stad in Egypte. Qua inwoners zou het de vierde stad van Egypte zijn, het valt nu echter binnen de stadsgrenzen van Cairo. Het is dus officieel onderdeel van Cairo, hoewel er nog veel inwoners zijn die zich inwoner van Shubra El-Kheima voelen, en geen inwoner van Cairo.
  • Luxor is geen grote stad (slechts zo’n 420.000 inwoners) maar wel een hele bekende stad. De vallei der koningen met daarbij het graf van Toetanchamon ligt vlakbij. De tempel van Luxor ligt midden in de stad en de bewoning ligt aan de oever van de Nijl. Luxor is de voormalige hoofdstad van het oud-Egyptische Rijk. Toen heette de stad Thebe.
  • Hurghada is de 22e stad van Egypte. Het is geen grote stad, maar wel erg toeristisch. De locatie aan de rode zee is dan ook perfect voor een optimale strandvakantie. De relatief korte afstand tot steden zoals Gizeh en Cairo zorgen ervoor dat excursies vanaf Hurghada ook prima te doen zijn. Watersport is erg populair in Hurghada, net als snorkelen en duiken in de rode zee. Grote koraalriffen zijn er op de bodem te vinden, net als een grote variatie aan mooi gekleurde vissen en andere waterdieren.
  • Sharm el Sheikh en Marsa Alam zijn geen ‘grote’ steden in Egypte. Daarentegen zijn het wel grote toeristentrekkers, dit is de reden dat deze steden bij Nederlanders redelijk bekend zijn. De mooie stranden, koraalriffen, waterdieren en de ideale omstandigheden voor watersport maken het populair voor toeristen uit west Europa. Ook Cairo / Giza zijn erg dichtbij.