Terug naar Cairo

Weer in Cairo

Het klimaat in Cairo kan worden gecategoriseerd als een woestijnklimaat. Hierdoor zijn de zomers heel heet, de nachten zijn ook vaak zo maar 15 graden kouder dan de temperatuur midden op de dag. De zomers zijn gematigd, nog steeds lekker om rond te lopen in een zomerjas maar het is net te koud voor een T-shirt. Zie hieronder: het weer in Cairo.

Het weer in Cairo in de zomer

De echt lekkere dagen beginnen al in mei. In de maanden mei, juni, juli, augustus en september is de gemiddelde maximumtemperatuur boven de 30 graden Celsius. Dit is dus de temperatuur die het gemiddeld op het heetste moment van de dag is. In die maanden is de gemiddelde minimumtemperatuur (die wordt meestal een uur na zonsopkomst bereikt) minimaal 20 graden Celsius, op de maand mei na (17 graden Celsius). De maanden juli en augustus zijn in Cairo het lekkerst; een gemiddelde maximumtemperatuur 33 graden en een gemiddelde minimumtemperatuur van 22 graden, het zeewater is dan 25 en 27 graden. In die vijf lekkerste maanden (mei tot en met september) valt er gemiddeld geen neerslag in Cairo. Heel lekker weer in Cairo in de zomer dus!

Het weer in Cairo in de winter

De koudste maand in Cairo is januari, op de voet gevolgd door december en februari. In januari is de gemiddelde minimum en maximumtemperatuur 18 graden Celsius en 9 graden Celsius, de zeewatertemperatuur is dan zo’n 15 graden Celsius. In december en februari is het gemiddeld een graadje warmer. In november, december, januari en februari en maart valt er respectievelijk 3, 5, 7, 4 en 4 millimeter neerslag, in gemiddeld 3 dagen in deze 5 maanden. Weinig regen dus in de hoofdstad van Egypte.

Maanden september, oktober, november in Cairo

Het najaar in Cairo (in de maanden september, oktober, november) is heerlijk. Hoewel de condities in november wel hard achteruit gaan, is het nog steeds erg lekker weer. We sommen alles even op in het format gemiddelde maximumtemperatuur, gemiddelde minimumtemperatuur, zeewater temperatuur en neerslag in millimeter. September: 32, 20, 28, 0, oktober: 29, 18, 26, 1, november 23, 14, 21, 3.

Vieze smog beïnvloedt het weer in Cairo

In de maanden oktober en november is er in Egypte relatief veel smog. Hoewel het door maatregelen van de regering al een stukje minder is geworden, kan de rookdeken nog steeds erg vervelend zijn. In 2009 hing de smog zo’n 40 uur over de stad. Tegenwoordig is dit nog minder. Als er smog boven de stad hangt, beïnvloedt dit het weer wel degelijk. Dit houdt het zonlicht tegen en wekt irritatie op in de ogen en in de luchtwegen. De temperatuur stijgt dan onder de smogwolk, aangezien de geproduceerde warmte ook niet meer weg kan.