Terug naar Cairo

Bezienswaardigheden in Caïro

In Cairo is erg veel te zien en te doen. Op deze pagina proberen we een korte samenvatting te geven van de beste bezienswaardigheden in Cairo. Het Egyptisch Museum, de toren van Cairo, de rivier de Nijl, de piramides van Gizeh en de Khan El-Khalili worden hier besproken.

Ten eerste natuurlijk het Egyptisch museum. Dit museum ligt echt in het centrum van de stad, aan de rivier de Nijl. Het museum bevat de meeste voorwerpen over de Egyptische oudheid van alle musea ter wereld. Jaarlijks trekt het 2,5 miljoen bezoekers van over de hele wereld, het is dan ook een must-see voor iedereen die in Cairo is geweest, of voor iedereen die de Egyptische oudheid erg interessant vindt. Alle voorwerpen uit het graf van Toetanchamon zijn te vinden in het museum, net als mummies van onder andere farao Ramses II. Het is een erg mooi en interessant museum, die dus zeker het bezoeken waard is.

De toren van Cairo is een vrij in het oog springende bezienswaardigheid in Cairo. Het is een vrijstaande toren vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Als de smoglaag over de stad niet te dik is, kun je in het westen zelfs de piramides van Gizeh zien liggen. In de toren zit een observatiedek en een restaurant, waar je onder het genot van het uitzicht een hapje kunt eten. De toren is 187 meter hoog, dat is 43 meter hoger dan de piramides van Gizeh.  Ter vergelijking: de Maastoren in Rotterdam is 165 meter hoog.

De rivier de Nijl kan ook een bezienswaardigheid in Cairo worden genoemd. Door de aanwezigheid van deze rivier is de stad hier gesticht en gegroeid. De rivier is dan ook heel belangrijk voor de economie van Cairo (en Egypte). Je kunt er op rondvaartboten rondvaren en er drijven een soort woonboten op de rivier waar je kunt eten of typisch Egyptische dingen doen, zoals een waterpijp roken.

De piramides van Gizeh zijn natuurlijk niet iets van Cairo, maar toch hebben we het maar op deze pagina gezet. Het is het symbool van Egypte, het symbool van de Egyptische oudheid. Als men aan Egypte denkt, denken veel mensen aan de piramides van Gizeh. De grootste van de drie piramiden is de piramide van Cheops. Het is een van de klassieke zeven wereldwonderen en tevens het enige overgebleven wereldwonder! Ook de sfinx staat ook bij de piramiden van Gizeh.

De grootste soek ter wereld (Arabische markt) staat in Cairo. Rondtrekkende karavanen uit Afrika, Azië en het Midden-Oosten kwamen vaak samen in Cairo. In de veertiende eeuw is daarmee de basis gelegd voor de Khan El-Khalili. Het drukste punt is rond een uur of 16:00, dan komt alles tot leven. Door de lokale bewoners wordt de markt veel gebruikt, langzaamaan begint het ook bekend te worden bij het toeristische publiek. Het is echter nog steeds een van de minder bekende bezienswaardigheden in Cairo. Souvenirs zoals waterpijpen en zilver en goud, maar ook veel specerijen worden op de markt verkocht.