Terug naar Cairo

Cairo Airport

Cairo Airport (IATA code: CAI en ICAO code: HECA) is het grootste vliegveld van Egypte. De luchthaven verwerkte in 2012 zo’n 15 miljoen passagiers. Het is de grootste hub voor de nationale luchtvaartmaatschappij van Egypte: Egyptair. Omdat Egyptair in de luchtvaartalliantie Star Alliance zit, is het tevens een belangrijke hub voor Star Alliance. Het vliegveld kan de Airbus A380 afhandelen, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Het vliegveld, dat overigens 3 start en landingsbanen heeft, ligt 15 kilometer van het centrum van de stad Cairo af, richting het noordoosten.

Vliegtuigmaatschappijen naar Cairo

KLM heeft de route Amsterdam Cairo tijdelijk gestaakt. Naar Cairo Airport vliegt Egyptair wel dagelijks vanaf Schiphol Airport. De nationale vliegtuigmaatschappij van Egypte vliegt ook vanaf vliegveld Cairo naar Brussel Zaventem Airport. Mocht je met Air France willen reizen, dan kun je ook via Charles de Gaulle Airport naar Cairo Airport vliegen. Zo zijn er wel meer maatschappijen die via een overstap naar Cairo vliegen. Cairo wordt aan de andere kant ook veel gebruikt als overstap airport naar diverse bestemmingen in Afrika.

De terminals van Cairo Airport

Pas in 1945 werd dit vliegveld opgericht door de Amerikanen. Het was noodzakelijk vanwege de tweede wereldoorlog. Na het vertrek van de geallieerden uit Cairo, nam de burgerluchtvaart het vliegveld over. Er werd een terminal gebouwd, terminal 1. Onder andere KLM, Air France, en een heleboel andere vliegtuigmaatschappijen gebruiken deze terminal van vliegveld Cairo nog. Terminal 2 is momenteel gesloten voor renovatie, de verwachting is dat hij eind 2015 open zal gaan. Terminal 3 is de nieuwste terminal. Deze laatste terminal is opgeleverd in april 2009. Tegenwoordig gebruiken alle Star Alliance maatschappijen terminal 3. Cairo Airport heeft dus 3 terminals, maar ook nog een seasonal terminal. Deze laatste wordt alleen tijdens het hoogseizoen gebruikt.

Transfer vliegveld – de stad Cairo

Als je met het openbaar vervoer vanaf Cairo Airport wilt reizen naar de stad Cairo, dan moet je nog even wachten tot 2019. Dan zal de metro verbinding met de stad klaar zijn. Als je nu naar de stad wil dan kun je gebruik maken van de zogenaamde limousine services. Ook Londen taxis rijden af en aan. Je kunt ook andere taxis nemen, of natuurlijk een auto huren en dan met de auto Cairo in gaan. Bekijk van tevoren wel even de verkeersregels, want het verkeer in Cairo is erg chaotisch!