Cairo

cairo centrum

De hoofdstad van Egypte is Caïro. Officieel wonen er 12.1 miljoen mensen in de stad. De schattingen van het onofficiële aantal mensen in de stad lopen uiteen van 20 tot 25 miljoen mensen. In de agglomeratie wonen officieel 18 miljoen mensen, ga zelf maar na wat het officieuze aantal dan ongeveer zou moeten zijn. Cairo is de grootste stad van Afrika en het Midden-Oosten. Aan de andere kant is Cairo weer een van de meest vervuilde steden ter wereld en verkeersregels zijn ver te zoeken… Het weer in Cairo is dan weer wel goed, het kent een woestijnklimaat met ’s zomers temperaturen van boven de 30 graden.

Cairo ligt aan de beroemde rivier de Nijl. De stad ligt iets ten zuiden van de Nijldelta. Dit is een zeer vruchtbaar gebied. Het is ook de reden dat hier al duizenden jaren mensen wonen. Toch is Cairo nooit de hoofdstad geweest van het oud Egyptische Rijk. Het is namelijk door de Romeinen gesticht, oorspronkelijk als fort Babylon. Een Arabische veldheer veroverde het in het jaar 640 en maakte er een stad van, deze stad werd Cairo genoemd en groeide uiteindelijk uit tot de grootste stad in de hele regio.

15 kilometer ten noordoosten van de stad Cairo ligt Cairo International Airport (jaarlijks zo’n 15 miljoen passagiers).

Wat is er te doen in Cairo?

Er zijn een flink aantal bezienswaardigheden in en in de omgeving van Cairo. De bekendste is nog wel Gizeh, ten westen van Cairo. Hier kun je de piramiden van Gizeh bewonderen. In de stad zelf zijn plaatsen zoals het Tahrirplein erg beroemd. Dit wordt gezien als het beginpunt van de revolutie tegen het oud-regime van de voormalig president van Egypte: Moebarak. Verder is het oude stadshart van Cairo erg mooi om te zien, het is er wel levensgevaarlijk vanwege het verkeer. Pas dus goed op! Andere dingen te doen in Cairo kun je vinden op de pagina bezienswaardigheden in Cairo.

Veiligheid in Cairo

Helaas is de hoofdstad van Egypte op dit moment relatief onveilig. Er zijn nog steeds demonstraties tegen het leger gaande, dit zijn aanhangers van de afgezette president Mursi. Bij deze demonstraties worden eigenlijk altijd vuurwapens gebruikt, er zijn al veel doden gevallen als gevolg van deze demonstraties. Het legre treedt namelijk hard op met onder andere traangas. Het advies van de Nederlandse overheid is dan ook: mijd deze demonstraties.

Ook is er in heel Egypte dreiging van ontvoeringen van buitenlanders. Ook terroristische aanslagen kunnen voorkomen. De verkeersveiligheid in Cairo is bovendien erg slecht. Ze rijden als er gekken, het land Egypte heeft ook een van het hoogste aantal verkeersdoden ter wereld. Dagelijks sterven zo’n 20 mensen in het verkeer in Egypte.

Bezienswaardigheden in Caïro

In Cairo is erg veel te zien en te doen. Op deze pagina proberen we een korte samenvatting te geven van de beste bezienswaardigheden in Cairo. Het Egyptisch Museum, de toren van Cairo, de rivier de Nijl, de piramides van Gizeh en de Khan El-Khalili worden hier besproken. Ten eerste natuurlijk het Egyptisch museum. Dit museum …

Cairo Airport

Cairo Airport (IATA code: CAI en ICAO code: HECA) is het grootste vliegveld van Egypte. De luchthaven verwerkte in 2012 zo’n 15 miljoen passagiers. Het is de grootste hub voor de nationale luchtvaartmaatschappij van Egypte: Egyptair. Omdat Egyptair in de luchtvaartalliantie Star Alliance zit, is het tevens een belangrijke hub voor Star Alliance. Het vliegveld …

Weer in Cairo

Het klimaat in Cairo kan worden gecategoriseerd als een woestijnklimaat. Hierdoor zijn de zomers heel heet, de nachten zijn ook vaak zo maar 15 graden kouder dan de temperatuur midden op de dag. De zomers zijn gematigd, nog steeds lekker om rond te lopen in een zomerjas maar het is net te koud voor een …