Alexandrië

Alexandrië is een moderne stad waar ontzettend veel geschiedenis te vinden is. Het is de op een na grootste stad van Egypte (na Cairo). De stad met meer dan 4 miljoen inwoners staat bij toeristen vooral bekend om twee van de zeven wereldwonderen, namelijk de legendarische vuurtoren en de beroemde bibliotheek. Deze twee wereldwonderen zijn er allebei niet meer. Tegenwoordig staat er wel weer een nieuwe (en vrij belangrijke) bibliotheek in Alexandrië.

De vuurtoren van Alexandrië

De vuurtoren van Alexandrië stond op het voormalig eiland Pharos. De vuurtoren was vermoedelijk 140 meter hoog en je kon hem al van veraf zien. Helaas bestaat de vuurtoren niet meer vanwege een aardbeving in de 14de eeuw, maar ze hebben wel delen van de vuurtoren terug kunnen vinden. Deze delen zijn verwerkt in het Arabische fort Qait Bey. Dit fort heeft waarschijnlijk ongeveer dezelfde afmetingen als de oorspronkelijke vuurtoren. Als je dus een idee wilt krijgen van de werkelijke grootte van de vuurtoren is het een aanrader om dit fort eens te bezoeken.

De vuurtoren van Alexandrië is niet het enige wat het waard maakt om deze stad te bezoeken. De oorspronkelijk grootste bibliotheek van de oudheid is ook zeker een aanrader.

De bibliotheek van Alexandrië

Ook deze bibliotheek bestaat niet meer, maar daarvoor in de plaats hebben ze wel een andere grote bibliotheek gebouwd. De nieuwe bibliotheek is ook zeker een aanrader om te bezoeken door de bijzondere architectuur. De nieuwe bibliotheek is ook erg belangrijk in de wereldwijde infrastructuur van het internet.

De bibliotheek uit de oudheid is verwoest in een brand in de 4e eeuw na Christus, waar vermoedelijk meer dan 400.000 boekrollen zijn verbrand. Hoewel de echte oorzaak van deze brand niet geheel duidelijk is, zijn er wel verschillende theorieën. Duidelijk is wel dat de bibliotheek van Alexandrië op dat moment de grootste bibliotheek van de wereld was. Door de brand is er veel kennis over de geschiedenis verloren gegaan. Eeuwig zonde natuurlijk.

De stad Alexandrië zelf

Alexandrië is dus een erg bijzondere stad om te bezoeken door de bijzondere geschiedenis en de manier waarop de inwoners van deze stad ermee om gaan. Omdat Alexandrië een stad is aan de Middellandse Zee, zijn er op de boulevard langs de kust veel restaurantjes en barretjes te bezoeken. Er ligt ook een mooie jachthaven. In de stad Alexandrië zelf staat een mooi (en interessant!) Grieks-Romeins museum, een amfitheater, ‘de pilaar van Pompeius’, en verschillende kerken en moskeeën. Vlakbij de stad ligt ook El Alamein, een stad waar in de tweede wereldoorlog een slag heeft plaatsgevonden tussen de Duitsers en de Britten, die ook wel het keerpunt van deze wereldoorlog wordt genoemd.